Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hwinfo shows all 6 cores working fulltime all the time
#1
Is this an issue with Hwiinfo reporting the i7 8700 cpu, a motherboard settings issue or a stuck full on CPU?  Anyone have a clue?  I got the CPU  used and am on the 2nd New MB with same issue (MB settings all in default  as much as I can tell).  Thanks in advance.
Reply
#2
Several things can be causing this, most common would be background processes causing occasional load.
First check the load of you system threads.
Reply
#3
I would attach an image if I could see how. All six cores are at full without any conceivable load. It's as if the motherboard is telling the cpu to process on al six and not throttling back and using only two if not needed.
Reply
#4
https://www.screencast.com/t/P1fJBc37

Seems like it's on all the time without load.
Reply
#5
Check in the Sensors screen the CPU/thread load.
Reply
#6
https://www.screencast.com/t/b6dHFw4vdb       Task Mgr

https://www.screencast.com/t/z9sE0rPq8LvI       Sensor/threads

So, I guess Hwinfo is just reporting all cores available though they are not in use and not generating heat.  Is this a correct assessment?
Reply
#7
HWiNFO reports the clock, which is real.
What is your power plan in Windows ?
Reply
#8
Thanks... you nailed it that time. Power Plan was set to performance. I set it to balanced but for my choices and the meter went to normal. Thanks again for the pointers.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)