Dell Optiplex 320 ATI RC410 GPU/Memory speeds swapped

nelsonhf

Member
Hi, I noted a minor glitch with HWInfo 6.00 on an old Dell Optiplex 320 integrated ATI Radeon Xpress 200. The GPU and Memory speeds are swapped both in the summary screen and in the Video Adapter information. GPU-Z and AIDA64 shows the correct info. Screenshoots and debug info attached.

[attachment=3243][attachment=3244]

Regards,
Nelson.
 

Attachments

  • HWiNFO32.DBG
    338.8 KB · Views: 1
  • OPTIPLEX320.TXT
    98.7 KB · Views: 1
  • hwinfo.png
    hwinfo.png
    50.7 KB · Views: 6
  • gpuz.PNG
    gpuz.PNG
    38.1 KB · Views: 8

nelsonhf

Member
Hi, tried v6.02. The GPU clock is correct but the memory clock is missing and the reported width is incorrect. I think it should report 64-bit as RC410 is a single-channel memory chipset.

[attachment=3248][attachment=3249]

It now shows the same amount of memory as GPU-Z. The old v6.00 showed the maximum UMA size.

[attachment=3250]

Attached the v6.02 debug info.

Regards,
Nelson.
 

Attachments

  • hwi602.PNG
    hwi602.PNG
    50.8 KB · Views: 4
  • hwi602-1.PNG
    hwi602-1.PNG
    63.8 KB · Views: 4
  • catalyst.PNG
    catalyst.PNG
    203.9 KB · Views: 4
  • HWiNFO32.DBG
    780.7 KB · Views: 1

Martin

HWiNFO Author
Staff member
Thanks, I will fix the memory bus width in the next build.
But I'm still not sure about the GPU memory clock. Even GPU-Z shows 0 MHz as actual clock.
 

nelsonhf

Member
Martin said:
Thanks, I will fix the memory bus width in the next build.
But I'm still not sure about the GPU memory clock. Even GPU-Z shows 0 MHz as actual clock.

Yes, GPU-Z shows 0MHz for actual clock but shows the correct 266MHz as Default clock. HWInfo 6.00 displayed it too but in the GPU clock field. AIDA64 don't show memory speed, just the GPU clock (300MHz). As this is a UMA chipset maybe you can use this info since the memory controller is really running at 266MHz (533MHz DDR2).

[attachment=3252]

I didn't found any datasheet of these old chipsets yet, but found some old descriptions:
https://www.anandtech.com/show/1490
http://ixbtlabs.com/articles2/mainboard/ati-xpress-200-ie-chipset.html

The RS/RC400/RC410 even based on X300 (RV370) core is a cut down version with only 2 ROPs x 2 TMUs. HWInfo 6.02 shows 4 ROPs (which is correct for the full RV370 and the AMD counterparts of this chip - RS48x).

Regards,
Nelson.
 

Attachments

  • dell320memspeed.png
    dell320memspeed.png
    121.4 KB · Views: 4

nelsonhf

Member
Hi, tried the latest beta 6.03-3690. The GPU memory width is fixed. The ROP's count still show as 4, AIDA64 and GPU-Z shows as 2.

[attachment=3324]

Regards,
Nelson.
 

Attachments

  • hwi6033690.JPG
    hwi6033690.JPG
    83.4 KB · Views: 3
Top